BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, July 26, 2010

Masalah Perut Buncit..




Badan da okey..tup2..perut lak nampak cam orang pregnant..buncit la tu..Ramai orang menghadapi masalah buncit ni termasuk la aku..kadang2 aku sendiri pon pening tgk perut yg makin membesar.Malu gak lau nak jalan depan awek dengan perut terboroi2 camni....Pernah jugak aku bersenam nak kempis kan perut..tp sekejap je la..Sakit la.. Pagi tadi mase aku tgh layan2 facebook..ternampak lak page Kelab Diet Dan Kecantikan..eh..ade plak tips2
Mengatasi Masalah Perut Buncit..Jadi aku share je la kat sini ..


TIps2

Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang keluar dari sistem tubuh.

Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin.. Jangan mengubah pengambilan air saat diet kerana banyak bahan yang sulit dicerna dan dapat menyebabkan perut menggelembung.

Mengurang Pengambilan Garam

Jangan makan gelojoh kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut.

Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang tidak terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.

Makan perlahan-lahan

Terlalu banyak garam dalam diet menambah ektra sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambat mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

Pengambilan Serat

Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.

Awasi Ubat-Ubatan

Perut yang mengembang adalah efek sampingan dari pengambilan ubat.Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.

Hindari Sembelit

Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.

Bersenam

Olahraga atau bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah dimana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai air urine. Senaman yang disarankan seperti aerobik.

3 comments:

Hamzah Ian said...

same2.. gua perut dah macam nak buncit jer..

mira the monster said...

eh..bagos gak tips ni bergune utk saye yg wlupon nmpk kurus tapi perot buncit..hehe..nak cuba laa

AriLL said...

hoho..tips ni pon di ambil kat pakcik google..tetibe nak post pasal perut ni sbb time duduk tu rase seluar cam ketat sgt..alamak..perut ku makin naik ..adoiyai.

its Me ~!

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
Sy x pandai Ber Blogging pown.So if Blog x Best..minta maaf la byk2 Yer.. :) Sy budak baru belajar berbloG .